Händel-kuoro juhlii tähtien loisteessa:

G.F. HÄNDEL – MESSIAS-ORATORIO

EMMA KIRKBY

SONIA PRINA

JUHA UUSITALO

JUHO PUNKERI

HELSINGIN BAROKKIORKESTERI

50-VUOTTA TÄYTTÄVÄ HÄNDEL-KUORO

Tampereen tuomiokirkko 30.11.2019

Liput varattavissa jo nyt!

————————————-

Hallelujah! Mikä teos ja mikä kokoonpano! 50 vuotta täyttävä Händel-kuoro palaa juurillensa, kun Händelin Messias kajahtaa Tampereen tuomiokirkossa marraskuussa 2019.

Vanhan musiikin legenda – Dame Emma Kirkby

Englantilaisen maailmankuulun sopraanon Emma Kirkbyn nimi liitetään aina ja ennen kaikkea hänen kristalliseen ja puhtaaseen ääneensä, josta on muodostunut vanhan musiikin ideaali. Hänen sopraanonsa ketteryys, taiturillinen koloratuuri ja minimaalinen vibrato ovat tehneet hänestä ihanteen, jolta oppia ovat hakeneet lukuisat keskiajan, renessanssin ja barokin musiikin tulkitsijat.

Kirkby sai klassisen koulutuksen Oxfordissa. Alun perin hänellä ei ollut odotuksia tulla ammattilaiseksi laulajaksi: hän lauloi ilokseen kuoroissa ja pienissä ryhmissä ja tunsi aina renessanssin ja barokin ohjelmiston omimmakseen. Vanhan musiikin taitajana hän onkin ollut todellinen uranuurtaja ja luonut sen lähestymistavan vanhan musiikin esityskäytäntöihin, jota on paljon imitoitu ja jota hän on myös pitkällä kouluttajanurallaan edistänyt.

Emma Kirkbylle tärkeintä ovat live-konsertit, joita on poikkeuksetta kuvattu unohtumattomiksi elämyksiksi. Hän onnistuu joka kerta luomaan ainutlaatuisen äänensä ja loistavan esitystekniikkansa avulla jotain uutta upeasta ohjelmistosta. Levytyksiä hän on tehnyt yli sata, Hildegard Bingeniläisen tuotannosta aina italialaisen ja englantilaisen renessanssiajan madrigaaleihin, barokin kantaatteihin ja oratorioihin sekä Mozartin ja Haydnin teoksiin. Händelin Messias on ollut hänen urallaan kulmakivi: se oli teos, joka nosti hänet kuuluisuuteen.

Kirkby sai brittiläisen imperiumin ritarikunnan Dame-arvonimen vuonna 2007 ja hänelle myönnettiin Queen’s Medal for Music vuonna 2011. Hän esiintyy yhä ympäri maailmaa vanhan musiikin orkestereiden ja ryhmien tähtenä.

Sukupolvensa johtava kontra-altto – Sonia Prina

Alttosolistina esiintyy nuoren polven maailmantähti, italialainen kontra-altto Sonia Prina. Prina vakiinnutti itsensä nopeasti yhdeksi sukupolvensa johtaviksi kontra-altoiksi. Hänen ainutlaatuinen äänensä on kerännyt useita palkintoja, mm. Italian musiikkikriitikkojen palkinnon ”Franco Abbiati” vuonna 2006 ja Tiberini d’Oron palkinnon vuonna 2014, molemmissa hänet nimettiin ”Vuoden parhaaksi laulajaksi”.

Valmistuttuaan Giuseppe Verdin konservatoriosta Milanossa Sonia Prina otettiin Teatro alla Scalan nuorten laulajien akatemiaan. Hän debytoi jo 23-vuotiaana Milanon La Scalassa Sevillan Parturin Rosinana ja on sen jälkeen saavuttanut mainetta erityisesti rooleistaan barokkioopperoissa sekä barokin ajan musiikin loistokkaana tulkkina. Erityisesti hän on valloittanut maailman suuria oopperalavoja Händelin oopperoiden nimirooleissa. Hän on myös levyttänyt useita Händelin ja Vivaldin teoksia.

Miesroolit suomalaisvoimin

Bassosolistina konsertissa laulaa Juha Uusitalo. Huilistina aloittanut Uusitalon ura laulajana alkoi vasta yli kolmekymppisenä. Hän murtautui kuitenkin nopeasti kansalliseen ja kansainväliseen menestykseen. Jo parin vuoden kuluttua hän debytoi Helsingissä Kansallisoopperassa ja kohta jo Tirolin musiikkijuhlilla, josta hän nousi kansainväliseen tietoisuuteen laulettuaan Wagnerin Siegfriedissä Wandererin roolin.

Juha Uusitalon oopperaura on mittava: esim. Wagnerin Lentävän hollantilaisen Uusitalo on laulanut kaikissa merkittävimmissä oopperataloissa.

Tenorisolistina konsertissa laulaa nuori, lahjakas Juho Punkeri. Hän on niittänyt mainetta erityisesti vanhan musiikin ja liedin tulkkina. Monipuolisen musiikillisen taustan ja kauniin, lyyrisen äänenvärin ansiosta hän on kysytty muusikko. Punkerin tenorisointia on kuvattu vanhaan musiikkiin ihanteelliseksi, valoisaksi ja kevyeksi mutta samalla iskevän jänteväksi.

Punkeri valmistui Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksesta vuonna 2016. Hän on täydentänyt opintojaan mm. Dame Emma Kirkbyn johdolla. Elokuussa 2017 Juho oli kansainvälisen Pietro Antonio Cesti -barokkioopperakilpailun finalisti Innsbruckissa. Vuonna 2013 hänet palkittiin erikoispalkinnolla Lappeenrannan laulukilpailussa. Hän esiintyy aktiivisesti mm. Suomalaisen Barokkiorkesterin ja Helsingin Barokkiorkesterin solistina.

Helsingin Barokkiorkesteri

Helsingin Barokkiorkesteri on v. 1997 perustettu periodisoittimin esiintyvä persoonallinen kokoonpano, joka pyrkii tarjoamaan yleisölle korkeatasoisia musiikkielämyksiä ja yhä uusia näkökulmia vanhan musiikin tulkintaan. HeBon merkittävä asema kansainvälisessä kulttuurivaihdossa on entisestään voimistunut viime vuosina.

Barokkivire ja aidot periodisoittimet antavat Händelin teokselle alkuperäisen sävyn, jota moderneilla soittimilla ei saisi aikaan.

Ylistysten Messias

Säveltäjä G.F. Händel teki Messias-oratoriosta useita versioita. Hän sovitti sen aarioita milloin millekin äänelle riippuen siitä, millaisia laulajia hänellä oli käytössään. Händel-kuoron taiteellinen johtaja Debra Gomez-Tapio on konserttisovituksessaan samoilla jäljillä: konsertissa yhdistyvät kuoro-osissa yleisemmin käytetty, myöhempi versio, ja soolo-osuuksissa useimmiten Dublinin versio. Tällaista versiota Messias-oratoriosta ei ole Suomessa aikaisemmin kuultu.

Konsertti tarjoaakin yleisölle mahdollisuuden kuulla tunnettu teos sen säveltämisaikakaudelle ominaisin värein. Suuren luokan musiikkielämyksen yleisölle konsertista tekee erityisesti konsertin esityskokoonpano: periodisoittimin soittava Helsingin Barokkiorkesteri sekä barokin esittämiskäytäntöihin perehtyneet nimekkäät laulusolistit.

Tule kanssamme juhlimaan! Ryhmäliput varattavissa jo nyt osoitteesta liput@handel-kuoro.fi!  Yksittäiset liput tulevat myyntiin tuota pikaa. EarlyBird-hinnat ovat voimassa elokuun loppuun saakka:

* EarlyBird-hinta 35 € / lippu (elokuun jälkeen normaalihinta 40 €)

* Eläkeläiset ja opiskelijat 30 €

* Kysy erikoishintaisia lippuja yli 10 hengen ryhmille