2017: Sound Explosion

Amerikkalaissäveltäjien musiikkia kuorolle, uruille ja perkussioille

Tänä vuonna Händel-kuoro ottaa askeleen täysin uuteen suuntaan ja uudelle mantereelle, kun pääkonsertin ohjelmisto täyttyy suurista äänistä ja yhdysvaltalaisesta musiikista 1900-luvun alusta nykypäivään.

Konsertin pääteoksena kuullaan Leonard Bernsteinin (1918–1990) maailmankuulu Chichester Psalms (1965), joka on kontratenorille tai vaihtoehtoisesti poikasopraanolle, kuorolle, soolokvartetille, uruille, harpulle sekä lyömäsoittimille sävelletty teos. Ohjelmistoon sisältyy myös kaksi kantaesitystä, joista toinen esitetään ensimmäistä kertaa koko maailmassa: nykysäveltäjä David Glaserin (s. 1952) teos On the Nature of Things ammentaa insipiraationsa roomalaisen runoilija Lucretiuksen ja filosofi Demokritoksen maailmankaikkeuden ja atomien olemusta määrittelevistä pohdinnoista. Suomen kantaesitys puolestaan kuullaan, kun Tampereen Konservatorion sekä Tampereen ammattikorkeakoulun lyömäsoitinopiskelijoista koostuva TreTonusOsuma Ensemble ja urkuri Ilpo Laspas kohtaavat esittäessään Lou Harrisonin (1917–2003) teoksen Concerto for Organ with Percussion Orchestra (1972). Voimakkaiden rytmisten maailmojen vastapainona Händel-kuoro esittää Randall Thompsonin (1899–1984) herkän a cappella -teoksen Alleluia (1940), joka on maailman esitetyimpiä kuoroteoksia.

Musiikillisesti konsertissamme on monta erilaista tasoa, joihin kuulija voi kiinnittää huomiota. Kiehtovaa on esimerkiksi vuosisadan amerikkalaisen musiikin äänimaisema ja sen kehitys Randall Thompsonin suloisista harmonioista kokeelliseen uuden maailman edustajaan David Glaseriin. Toisaalta kaikkia teoksia yhdistävät kiinnostavat rytmit, jotka vaihtelevat Bernsteinin tanssillisista ulottuvuuksista Lou Harrisonin ja Glaserin monimuotoisiin, jopa hajoaviin rytmisiin muotoihin. Huomiotta ei kannatakaan jättää sitä, kuinka kaikissa teoksissa käytetty kieli tukee musiikin rytmiä, kuten esimerkiksi Chichester Psalmsissa Vanhan testamentin heprea taipuu osien mukaan joko väkeväksi tai herkäksi tulkinnan välineeksi.

Konsertin solisteina esiintyvät Laspaksen ja lyömäsoitinryhmien lisäksi perkussionistit Karolyn Stonefelt ja Harri Lehtinen sekä kontratenori Teppo Lampinen. Konsertin johtavat Debra Gomez-Tapio ja Harri Lehtinen.

 

SOUND EXPLOSION 25.11.2017 klo 18

TAMPEREEN TUOMIOKIRKKO

 

Save

Save

Save