60 dukaatin sielunmessu ja ylistysten Messias – Tulevassa ohjelmistossa soivat Mozart ja Händel

W.A. MOZART – REQUIEM

requiem händel kuoro

Händel-kuoro palaa pyhäinpäivänä 3.11. suurten mestariteosten pariin esittämällä W.A. Mozartin rakastetun Requiemin d-molli (KV 626). Requiem on yksi esitetyimmistä kuoroteoksista maailmalla. Paitsi musiikin kauneus ja voima, sen suosion takana on myös kiehtova tarina, joka on osaltaan lisännyt teoksen viehätysvoimaa. Teoksen tilasi Mozartilta salaperäinen lähetti, joka tarjosi runsaan etumaksun sävellystyöstä: 60 dukaattia ja lupauksen lisäpalkkiosta, kun teos valmistuisi. Tilaajaksi osoittautui vaimonsa menettänyt kreivi Franz von Walsegg zu Stuppach, jonka tarkoituksena oli esittää teos omanaan. Sävellys jäi kuitenkin Mozartin nimiin, vaikka säveltäjä kuolikin kesken sävellysprosessin.

Tekstinä teos on sielunmessu, jossa rukoillaan edesmenneiden puolesta. Sen kaksitoista osaa kertovat kuolemanpelosta, ihmisen syyllisyydestä, armosta ja lunastuksesta. Siksi se sopii erityisen hyvin myös vuoden 2018 pyhäinpäivän teokseksi, kun Suomen sisällissodasta tulee kuluneeksi sata vuotta ja sen pitkiä varjoja ollaan hautaamassa. Kuoro haluaa näin liittyä Sovinto100 –tapahtumien ketjuun.

Tampereen tuomiokirkossa pyhäinpäivänä 3.11. kuoroa säestää kamariorkesteri Tampere Chamber. Ennakkovaraukset ja ryhmämyynti: liput@handel-kuoro.fi

SANNA-KAISA HILLIAHO

Sopraano Sanna-Kaisa Hilliaho on kotoisin Pohjois-Pohjanmaalta, nykyisin hän asuu Jyväskylässä. Musiikkipedagogiksi (AMK) hän valmistui vuonna 2017 Jyväskylän ammattikorkeakoulusta, opettajanaan laulun lehtori Päivi Virolainen-Kalpio. Ennen ammattiopintojaan hän on ollut muun muassa Aulikki Eerolan opissa Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolla. Lauluoppia on kertynyt myös mestarikursseilla, joista viimeimmäksi London Master Classes -kurssilla, jossa opettajana toimi Sir John Tomlinson. Sanna-Kaisa on toiminut solistin tehtävissä ja konsertoinut mm. pianisti Eliisa Sunin kanssa Keski-Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Laulajana hän on monipuolinen, ja ohjelmistosta löytyykin keskeisiä teoksia niin lied-, ooppera- kuin oratoriomusiikista. Hän on myös valmistunut englannin ja ranskan aineenopettajaksi (FM) Jyväskylän yliopistosta vuonna 2015.

YLVA GRUEN

Ruotsalainen Ylva Gruen on suorittanut maisterintutkinnon Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksen maisteriohjelmassa Helsingissä. Tammikuussa 2018 hän debytoi Suomen Kansallisoopperassa Kate Pinkertonin roolissa Puccinin oopperassa Madama Butterfly. Hän on esittänyt myös muun muassa Cherubinon roolin Mozartin oopperassa Figaron häät sekä Hannun roolin Humperdinckin oopperassa Hannu ja Kerttu. Gruenin repertoaari ulottuu varhaisesta barokkimusiikista nykymusiikkiin; kiinnostus viimeksi mainittuun onkin johtanut yhteistyöhön useiden nuorten säveltäjien kanssa sekä ooppera- ja konserttiteosten maailmanensi-iltoihin. Gruen pitää säännöllisesti resitaaliesityksiä ja hän on konsertoinut solistina muun muassa Suomalaisen barokkiorkesterin ja Tapiola Sinfoniettan kanssa.

HEIKKI HATTUNEN

Heikki Hattunen on valmistunut Joensuun yliopistosta teologian maisteriksi (ortodoksinen kirkkomusiikki, kanttorin tutkinto). Vuodesta 2011 hän on työskennellyt kanttorina Tampereen ortodoksisessa seurakunnassa. Arkkipiispa Leo on vihkinyt hänet laulajaksi. Hattunen viimeistelee lied- ja oratoriomusiikin maisteriopintoja Sibelius-Akatemiassa professori Petteri Salomaan johdolla. Hattunen on laulanut solistitehtäviä niin läntisen kuin ortodoksisenkin kirkkomusiikin puolella. Syyskuussa Hattunen teki debyyttinsä Kansallisoopperassa Iiro Rantalan Pikaparantolan kantaesityksessä. Hänen muita oopperarooleja ovat mm. Tito (Mozart: La clemenza di Tito), Lenski (Tšaikovski: Jevgeni Onegin) ja Flute (Britten: Kesäyön unelma). Hän on esiintynyt Savonlinnan oopperajuhlilla, sekä mm. RSO:n, Tapiola Sinfoniettan ja Kuopion kaupunginorkesterin säestyksellä. Monipuolista liedmusiikkia Hattunen on esittänyt omissa resitaaleissaan ympäri maata. Hänet palkittiin kolmantena Kangasniemen laulukilpailussa 2016.Loppuvuonna Heikki Hattusella on luvassa evankelistan tehtävä Ivan Moodyn Passion and Resurrectionissa Itä-Suomessa, sekä opinnäyte- ja A-tutkintokonsertit Sibelius-Akatemiassa. Opinnäytekonsertti esitetään ensi viikolla 9.11. myös Tampereella, Kulttuuritalo Laikussa.

TIITUS YLIPÄÄ

Tiitus Ylipää viimeistelee maisteriopintojaan Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksessa Hannu Niemelän johdolla. Hän valmistui Tampereen Ammattikorkeakoulusta vuonna 2014 muusikoksi (AMK). Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksessa hän on laulanut Figaron (W.A Mozart: Figaron häät), Joelin (E. Rautavaara: Tietäjien lahja), Demetriuksen (B. Britten: Kesäyön unelma) ja Fordin (G. Verdi: Falstaff) roolit. Ylipää on myös vieraillut Vaasan oopperan, Porin oopperan ja Helsingin Juhlaviikkojen oopperaproduktioissa. Keväällä 2018 hän lauloi G. Donizettin oopperan Rita Suomen-ensiesityksessä Gasparon roolin sekä Marullon roolin Aleksanterin teatterissa oopperassa Rigoletto. Hänen opintojaan Sibelius-Akatemiassa ovat tukeneet Pirkanmaan kulttuurirahasto, Selim Eskelinin säätiö, Sibelius-Akatemian tukisäätiö ja Sibelius-Akatemian oopperakummit. Kesällä 2018 Ylipää valikoitui seitsemän finalistin joukosta Kangasniemen laulukilpailun G.F.

 

HÄNDEL – MESSIAS-ORATORIO

50 vuotta täyttävä Händel-kuoro palaa juurillensa ja ensimmäisen esittämänsä teoksen pariin, kun Händelin Messias kajahtaa Tampereen tuomiokirkossa marraskuussa 2019.