Ralph Vaugham Williams

Ralph Vaughan Williams (1872–1958) on yksi merkittävimmistä 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alkupuolen brittisäveltäjistä. Hän sävelsi monentyyppistä musiikkia sinfonioista virsiin, ja hänen musiikissaan on hyvin paljon vaikutteita Tudor-hallitsijasuvun aikakaudelta ja englantilaisesta kansanmusiikista. Vaughan Williams on otaksuttavasti ensimmäinen brittiläinen säveltäjä sitten Händelin, jonka sävellystyyli oli hyvin englantilainen. Monien länsimaisten aikalaistensa tavoin hän tutkiskeli musiikissaan kansallisia juuriaan. Tämä voi johtua maailmansotien vaikutuksesta yhteiskunnalliseen ja poliittiseen ympäristöön.

Mielenkiintoinen huomio on, että Ralph Vaughan Williams ja Jean Sibelius (1865–1957) elivät lähes samaan aikaan. Nämä kaksi herraa ilmeisestikin ihailivat toistensa musiikkia. Eräässä kirjeessään vuodelta 1946 Sibelius kiitti Vaughan Williamsia siitä, että tämä oli omistanut D-duurisinfoniansa hänelle. Sibeliuksen mielestä teos oli monipuolinen, harmoninen ja ilmeikäs. Hän kertoi myös harvoin kuulleensa mitään niin englantilaista!

Tudorien aikakauden vaikutteet ilmenevät vuoden 2024 konserttimme Shakespeare-laulujen ja kuningatar Elisabetin ajan laulujen aiheissa, vaikka sävellykset ovat musiikillisesti hyvin moderneja. G-mollimessussa ja kappaleessa Valiant-for-Truth on harmonisia elementtejä, jotka tuovat mieleen varhaisen Tudorien aikakauden tyylin. Yksi Vaughan Williamsin suosikkikirjailijoista oli John Bunyan, jonka käsialaa on vertauskuvallinen teos Kristityn vaellus (The Pilgrim’s Progress) vuodelta 1678. Tämä klassikko teki Vaughan Williamsiin suuren vaikutuksen. Yli 40 vuotta kestäneen luomistyön kuluessa hän sävelsi samannimisen oopperan. Siitä peräisin oleva konsertin kappale Valiant-for-Truth on musiikillisesti hyvin
kuvaava. Voidaan oikeutetusti todeta, että Vaughan Williamsilla on aito kyky maalata sanat hyvin kauniisti musiikkiinsa.

LUE LISÄÄ:
https://www.britannica.com/biography/Ralph-Vaughan-Williams (in English)

KUUNTELE:
Fantasy on Greensleeves (1934)
Sancta civitas (1923 )
Serenade to music (1938)
Norfolk Rhapsody No. 1 (1906)

KATSO:
BBC:n dokumentti englantilaisista säveltäjistä ja ystävistä Gustav Holstista ( 1874 – 1934)  ja Ralph Vaughan Williamsista.
Holst ja Vaughan Williams ”turned to folk song as a wellspring of native musical style.” (britannica.com).
A BBC documentary on the role Gustav Holst and Ralph Vaughan Williams played in defining what we now consider to be the outlines and characteristics of English classical music. [subtitles in English]